Artykuly spozywcze w bagazu podrecznym

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu projektowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sprawy, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sprawą groteskową.

Planów na to, w jaki twórz zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest mnóstwo, i jednym z nich jest wielokrotne przedłużenie jego moce poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje ostatnie proces, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego typu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dobranie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z cieplejszej folii, tymże niezwykle odporny), powinny być atesty spożywcze i realizować wymogi PZH. Folia PA/PE prezentuje się dużą siłą mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką jakością (uczyniona z profesjonalnej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna forma i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, lecz i produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego produktu (nie zmieniają zapachu i stylu, nie nadają mu swoich marki), niektóre przyznają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to typowa recepta na ograniczenie marnotrawstwa. Tym wyjątkowo, że pakowanie próżniowe można traktować oraz w polach domowych.