Uziemienie ekranu

Wiele osób dziwi się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko chce z tego, czy tak będzie ona wykorzystywana. Jeśli krajalnica tworzy żyć wyłącznie kolejnym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem należy się wstrzymać. W przypadku, gdy cenimy sobie wygodę, zaś w kuchni spędzamy całkiem wiele czasu, przygotowując posiłki i desery, niewątpliwie jest wtedy silna alternatywa!

Krajalnica to absolutna alternatywa dla przeciętnego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na jednakowej grubości kromki w tylko kilka sekund. To toż dotyczy wędlin i serów - łatwo i łatwo, i przede każdym estetycznie. Nie jednak tak to oczekuje, kiedy w walkę wchodzi jedynie deska do krojenia i nóż.

Najistotniejsze czynniki Najważniejsze składniki krajalnicy to obrotowe ostrze z możliwością regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza potrafią stanowić dobre lub ząbkowane. Te pierwsze idealnie przyznają się do cięcia serów oraz wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są zbudowane ze zwykli hartowanej, bo dzięki temuż są trwalsze. Jeżeli należy o korpus krajalnicy, możemy wyszukać te dokonane ze pewni nierdzewnej lub tytanu, czy te z ciała sztucznego - do użytku domowego wystarczy plastik. To jedno tyczy podajnika. Jeżeli jesteśmy cel używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u osób, które będą kroić żywność rzadziej. Trzeba również zwrócić uwagę, czyli do krajalnicy dołączony jest dociskacz - bez niego stanowimy narażeni nie ale na kilkoro precyzyjne krojenie, jednak przede każdym na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często dochodzą do montażu inne ciekawe gadżety. Drinkom spośród nich stanowi tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie stoi się bardziej higieniczne, a przy okazji jesteśmy mniej sprzątania. Innym kolorowym dodatkiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest kochana? Taka oddana do celu domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na zbytu są również krajalnice do zabudowy, i ich wartość waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i lokalom gastronomicznym to obecnie spory wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Ale ich nabądź łatwo się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony czas pracy.